Wildplukken: tapenade van brandnetels en zevenblad recept

Wildplukken is hip en hot; maar het is eigenlijk al zo oud als er mensen bestaan…

Bramen plukken en tientallen potten jam en sap maken. Thee van gedroogde kamille, het aftreksel is goed tegen bijvoorbeeld aften (blaartjes) in je mond. Vliesbloesemsiroop. Jam van de krentenboom besjes. Rozenbotteljam. Gewokt zevenblad. Eetbare bloemen. En ga zo maar door. Er zijn zoveel dingen uit de natuur waar je iets heerlijks mee kunt maken of kunt gebruiken voor nuttige dingen. Eigenlijk weet ik niet beter en is het grappig dat nu de term ‘wildplukken’ overal opduikt. Ik noem mezelf ‘natuurmens’, daar kan nu ‘wildplukker’ bij, haha.

Voor deze tijd van het jaar het recept van brandnetel-zevenblad-notentapenade. Simpel te maken, gezond en snel klaar.

Wat heb je nodig
een flinke hand brandneteltoppen
een flinke hand zevenblad
ca. 100 gram gepelde walnoten
4 eetlepels goede olijfolie
blender /staafmixer

Bereiding
Zorg dat je de brandnetels en zevenblad plukt op een plek waar geen dieren plassen of poepen en waar niet gespoten wordt. Oogst en verwerk de brandnetels en het zevenblad direct. Doe bij het plukken van de brandnetels handschoenen aan!

Was het blad en haal de blaadjes van de hardere stengels. Doe de brandnetels in een pan en blancheer ze een paar minuten (even laten koken)en giet ze af. Doe de walnoten samen met olijfolie, gekookte brandnetels en rauw zevenblad in de blender. Bewaar de tapenade in de koelkast (ca. 4 dagen houdbaar). Als het mengsel te stug is, voeg dan nog wat meer olijfolie toe. Lekker bij kaas of door de spaghetti.

Wil je meer weten over wildplukken? Een bekende wildplukker is Edwin Flores, hij plukt ook in het wild voor bekende sterrenrestaurants.

Geef een reactie of stel hier je vraag:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s