Rozenbotteljam

on
Rozenbotteljam uit eigen tuin van Rosa Rugosa
Rozenbotteljam uit eigen tuin van Rosa Rugosa

Voor deze jam gebruik ik de dikke, grote bottels van Rosa Rugosa. Deze soort zie je vaak in gemeenteparken en perkjes staan. De bottels oogst je als ze mooi oranje zijn en nog net stevig. Vervolgens was en schil ik de bottels, zodat er geen pitjes meer aan zitten. Een tijdrovend klusje, maar uiteindelijk scheelt dit later veel werk. Je hoeft de jam na bereiding dan niet door een zeef te persen. Dat wordt altijd een heel geklieder en duurt erg lang.

Het recept voor rozenbotteljam
1 kg rozenbottels
0.4 dl citroensap
300 gr suiker

Werkwijze
De rozenbottels goed wassen en schillen. Doe ze in een pan met 6 dl water en laat ze tot moes koken. Er mogen nog stukjes schil zichtbaar zijn. Dat geeft de jam een extra bite. Voeg  nu de suiker toe. Verwarm de rozenbottelschillen tot tegen het kookpunt en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Voeg het citroensap hierbij. Laat dit nog een half uurtje pruttelen. Proef of je de jam goed van smaak vindt. Zo niet, dan voeg je nog extra suiker toe. Giet het sap in schone potjes die met een deksel hermetisch kunnen worden afgesloten. Zet de potjes op z’n kop en keer ze om nadat ze zijn afgekoeld. Deze jam is ongeveer een half jaar houdbaar. Het beste bewaar je de jam in de koelkast.

Geef een reactie of stel hier je vraag:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s