Biologisch Speltbrood: makkelijk zelf te maken recept

20131217-154131.jpg
Dit brood is makkelijk te maken. Hieronder mijn recept.
Je hebt nodig voor 1 brood
250 gr biologisch speltmeel
250 gr biologisch speltbloem
2 eetlepels olie. Bv notenolie
Een beetje zout
Gist (1 zakje v Brugman gist 11 gram of een lepeltje losse gistkorrels)
Ca. 300 gram lauwwarm water
Evt gedroogde cranberries, vijgen in stukjes, lijnzaad of andere zaden

Bereiding:
Meng meel en bloem, doe een klein snufje zout in het mengsel en roer goed door. Voeg daarna de gist toe. Let op, gist en zout mogen elkaar niet raken.
Voeg de olie toe aan het meel. Voeg in kleine beetjes in een kom het water toe en kneed de massa. Kneed verder op het aanrechtblad en zorg dat het deeg buigzaam en luchtig voelt.
Maak een bol, doe deeg terug in de kom, besprenkel met een beetje water en laat 1 u rijzen op warme plek onder een theedoek.
Voeg lijnzaad of bv. Cranberries toe en kneed deeg door. Het deeg kan nu in een bakblik. Laat nog een keer rijzen voor 30 min onder de theedoek. Afbakken in de oven: ca. 30-35 min op 200 graden C. Maak de bovenkant een beetje vochtig met water, voordat het de oven in gaat.
Stort het brood direct op een rooster om af te koelen en doe weer een beetje water op de bovenkant als het nog warm is. Wil je sneetjes brood, snijd dit dan als het warm is in plakjes.
Eet het brood direct op of vries een gedeelte in. Omdat het brood is gemaakt zonder zachtmakers, droogt het anders te snel uit.

Wat is Spelt?
Spelt is een ‘oergraan’ dat al duizenden jaren voor Christus werd verbouwd. Een voorloper van tarwe. Het is licht verteerbaar en goed voor ons immuunsysteem. Ook verhoogt Spelt de natuurlijke weerstand.

5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. groenplezier schreef:

    Zachtmakers in brood zorgen ervoor dat je boterhammen na 3 dagen nog net zo zacht zijn als toen je het kocht. Je kunt het ook ‘broodverbeteraar’ noemen. Op Wikipedia – broodverbeteraar is meer achtergrondinfo te lezen.

    Like

  2. maria schreef:

    Wat zijn nu weer zachtmakers??

    Like

  3. groenplezier schreef:

    Dit recept gaat echt goed, ik maak altijd 2 broden in 1 keer en koop het biomeel bij een molen vlakbij. En als het deeg iets te droog is, voeg je gewoon extra water toe. Het kan haast niet mislukken.

    Like

  4. Rachèl schreef:

    Reblogged this on My Taste Of Fashion Food.

    Like

  5. Rachèl schreef:

    Fijn recept! Ik ben gek op speltbrood. Jammer dat het wegens de intensieve en moeilijke productiemethode niet in de reguliere supermarkt verkocht wordt. Ik maak ‘m ook altijd zelf 🙂

    Like

Geef een reactie of stel hier je vraag: